В градска среда погледът ежедневно минава през надписи от всякакъв характер, формално или неформално поставени на мястото им. В повечето случаи надписите са самоочевидни и са разбираеми за почти всички (реклами, обяви, съобщения), в други „таргет-групата" е ограничена до тези хора, които познават определен код (било то пасивно или като си служат с него). В случая с графитите, рефериращи към различни наркотици, тази закодираност е очевидна - при повечето става въпрос за съкращения, които повечето хора не биха разбрали:
- THC (активното вещество в марихуаната) беше най-често срещаното за мен съкращение, особено популярно в центъра. Например на врата близо до Попа:
1_-_dsc00464_-_vrata_na_popa.jpg

врата по бул. Васил Левски, до БСФС: 

2_-_img1223.jpg

врата на гараж в кв. "Редута": 

3_-_img1258.jpg

или на една от сградите на бул. Патриарх Евтимий: 

4_-_img1361.jpg

Както става видимо от снимката, около съкращението THC има и други подобни съкращения, съответно то става още по-неразбираемо за случайния поглед. Често съкращенията се намират в диалог помежду си, като това сякаш е умишлено: 

5_-_img1351.jpg

Като в случая с trev става въпрос за малко по-разбираема връзка между веществото и съкращението; тук отново забелязваме такава (подлеза при 4ти км): 

19_-_dsc06453.jpg

На същото място откриваме и друго подобно съкращение, в случая MDMA (активното вещество в екстази): 

20_-_dsc06452.jpg

 А също така и неособено ясното:

21_-_dsc06454.jpg

Както става видно от разходката в кв. „Редута", съкращенията се използват като маркери на определени територии: 

6_-_img1299.jpg

7_-_img1330.jpg

8_-_img1342.jpg

9_-_img1346.jpg

като THC е един от няколкото такива „тагове", съответно другите нямат директна връзка с наркотици (напр. тагът sick): 

10_-_img1353.jpg

На други места се забелязват тагове, които са „прикачени" към по-голям графит: 

17_-_img557.jpg

Но и в случая явно става въпрос за „маркиране на територия"; и двата примера се намират в близост един до друг, в ЖК „Яворов": 

18_-_img974.jpg

Въпреки очакванията ми, при обстойната разходка из ЖК „Надежда" не бяха открити много препратки към наркотици, или пък те са били достатъчно закодирани. Една от малкото, която е, също така, достатъчно ясна сама по себе си (извинявам се за качеството на снимката): 

 11_-_img1487.jpg

Въпреки това имаше 2 интересни попадения в два съседни входа:

13_-_img1490.jpg

12_-_img1486.jpg

като при първото нямаше телефонен номер.  

Един от малкото картинни графити, препращащ към (употребата на) наркотици беше този, в подлеза в ЖК „Надежда" (който очевидно представлява графит, издраскан впоследствие отгоре с въпросните "препратки"): 

14_-_img1409.jpg

 Друг, който би могъл да се отнася към употребата на халюциногенни гъби, от кв. "Редута":

15_-_img1286.jpg

16_-_img1285.jpg

В заключение бихме могли да кажем, че по софийските стени (гаражи, подлези) присъства едно разнообразие от наркотици, което най-често е закодирано и най-често се използва също така, за да маркира територия. В много редки случаи препратките са картинни, като, в случай, че са, те съдържат известна ирония.