Печат на тази страница
Четвъртък, 08 Март 2012 01:34

Спасители във Facebook

Цветелина Христова

Тази снимка се разпространяваше по стените на Facebook потребителите през декември. Много от тях бяха решили да последват призива и да се превърнат във Facebook спасители, но след около седмица-две по същите тези стени започна да циркулира препратката към статия, озаглавена „Бебе с рак измами стотици хиляди потребители във Facebook ”, в която се казваше, че това с детето и препращането било лъжа – нито детето имало рак, нито Facebook  щял да дава някакви пари.

baby_love

Въпреки гневните реакции в коментарите под статията, хората продължават да препращат подобни съобщения. Думите на една от жените в коментарите към цитираната статия показват колкото гняв от измамата, толкова и убеденост, че по този начин, чрез препращане, може да се помага „при истински трагедии”:

ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ, КОИТО КРАДАТ ОТ ПРОФИЛИТЕ ДЕТСКИ СНИМКИ, РАЗЛЮЛЯВАТ СЪРЦАТА НА РОДИТЕЛИТЕ НА ТЕЗИ АНГЕЛЧЕТА, ПРОВОКИРАТ У НАС ХИЛЯДИТЕ СЪСТРАДАНИЕ И ОЩЕ ПО-ЛОШО Е, ЧЕ КОГАТО СЕ РАЗБЕРЕ ЗА ТЯХНАТА НЕСКОПОСНА ПОДИГРАВКА, ТО В УТРЕШНИЯ ДЕН В ЕДИН ИСТИНСКИ ТРАГИЧЕН СЛУЧАЙ, КОГАТО НАИСТИНА ИМА SOS ВСИЧКИ НИЕ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЩЕ БЪДЕМ БЕЗМЪЛВНИ”.

Много от познатите ми, с които говорих за това какво се препраща в интернет и защо, напълно отрекоха препращането на добрите стари верижни писма за щастие например, но казаха, че често публикуват и препращат неща, които може да са полезни за другите, да им помогнат и, изобщо, че подхождат прагматично към присъствието си в интернет. Но как точно смятат те, че помагат подобни съобщения? В случая с бебето схемата е ясна – за всяко препращане Facebook дава малка сума за операция на детето и колкото повече хора препратят, толкова по-голяма ще е сумата. Така отговорността и заслугата е на всеки препратил, но силата на помощта идва от броя на препратилите, от голямото множество, свързано в мрежата – „стотиците хиляди потребители“. В други случаи като например обяви за кръводарители или изгубени кучета, се разчита, че самото препращане ще помогне, защото така може да стигне до правилния човек, защото сме чували как в мрежата всеки е свързан със всички. В трети явно се цели някакъв тип мобилизация – било за екопротест или в подкрепа на дадена кауза, било някаква обща мобилизация по статуси, например:

Може ли да помоля моите приятели от Facebook, където и да сте, да споделят това състояние за 1 час в подкрепа на всички онези, които имат здравословни проблеми, които се борят, и просто трябва да се знаят, че някой се интересува ... само за един час. Направи го за всички нас, за съжаление никой не е имунизиран. Надявам се да видя това на стената на всички мои приятели. Точно за моралната подкрепа. Благодаря [1].


Двигателят зад това постоянно препращане на „полезни съобщения“ идва от представата за мащабите и силата на свързаността в електронната мрежа – в статията-опровержение също се говори за една неуточнена, но внушителна цифра – „стотици хиляди“, макар че авторът едва ли е проверил, а и едва ли може да провери колко точно хора са препратили съобщението за бебето.

Интернет има все по-голяма роля в живота ни и все повече хора се осланят на него както за информация, така и за взаимопомощ. Много от познатите ми споделиха, че се информират основно от препращани до тях статии. Социалната мрежа е идеализирана като едно голямо братство, в което ролята на всеки е равноправна на тази на другите и в което информацията се разпространява неопосредствано – от човек на човек и от стена на стена. Макар и често информиращите препратки да са към статии в официалните медии.

Никой от интервюираните от мен или от коментаторите под статията за бебето не сподели лично да е търсил помощ чрез интернет, но това не пречи да се вярва в потенциала на мрежата да се използва за бърза, ефективна и солидарна взаимопомощ. Представата за толкова хора, свързани в една мрежа, е толкова омагьосваща, че всъщност на самата свързаност се придава смисълът на свръхсила. Дори само препращането или публикуването на информация за протест или подкрепа на дадена кауза се тълкува от интервюираните като тип активизъм, макар и по-малко ефективен от активизма на улиците.

Може би именно представата за връзката между потребителите, за това, че се дава възможност за солидарност и комуникация между непознати, придава магичност на интернет пространството, която се осмисля в чисто прагматични изказвания. И ако се вгледаме в тези изказвания за ползата от интернет препращането, ще видим, че хората мислят онлайн активността си като начин, по който увеличават силата и въздействието на своя глас – включват се в анонимното множество потребители и така, подкрепяйки се взаимно и препращайки си взаимно, те вярват, че могат да променят и контролират събития, които са извън контрола им като отделни, офлайн единици.


[1] Публикувано във Facebook.

Прочетена 11896 пъти

Свързани статии (по етикет)