.
Четвъртък, 08 Март 2012 01:32

Рептилите

Венко Димитров

Има една група от хора, които вярват в съществуването на „рептили” или  иначе казано „рептилоиди”, „рептоиди” – влечугоподобни гущери хуманоиди, които владеят света. От години тези същества играят видна роля в научната фантастика, модерната уфология, но и в конспиративните теории. Едно от най-ранните „сведения” е от 1967 г. – Хърбърт Ширмър, полицай от Небраска, САЩ, твърди, че е отвлечен от извънземни хуманоиди с гущероподобен вид. Предполага се, обаче, че произходът на теорията за умните влечуги произтича от статия в Los Angeles Times от 1934, в която геофизичен минен инженер твърди, че под Лос Анджелис е открил лабиринт, подземен град, създаден от напреднала раса на „хора-гущери”.

Най-голяма роля за популяризирането на тази теория в сегашния й вид има английският писател Дейвид Айк (David Icke). Добре познат като спортен водещ по BBC и говорител на британската Зелена партия, от 1991 г. започва публично да развива теориите си. Пише книги, в които смесва Ню Ейдж спиритуализъм с пламенно отричане на тоталитарните тенденции в модерния свят. В сърцето на неговата теория лежи идеята, че светът се превръща в глобална фашистка държава, която тайна група влечуги хуманоиди наречена Вавилонското братство контролира, а много видни личности като Джорд Буш-младши и кралица Елизабет Втора са рептили. Според него повечето световни лидери са свързани по някакъв начин с рептилите, също така и редица телевизионни водещи. Теориите му набират поддръжници по целия свят и той често провежда лекции пред публика от 2500 и повече зрители.

elizabeth-ii-as-reptilian                 bush_reptilian1 

Образите на Джордж Буш-младши изобразен като рептил или като свързан с такива циркулират широко из  мрежата. Използват се не само от ввярващите в теорията, но и широко като политическа сатира.

Hillary_Clinton_with_Reptilian_Eyes            hillary_clinton_confirmed_reptilian_tshirt-p235846397974780749z7tqq_400

Покрай посещението на Хилъри Клинтън у нас и вълненията и протестите около него, се появиха и някои изображения по темата – напр. широко циркулиращ стоп кадър, уловил „факта”, че Хилъри има змийски очи (подобни кадри са често срещан похват при изобличаването на рептилската същност). Друго изображение с реална снимка на Хилъри, където е направила доста странна физиономия, и с надпис „Хилъри Клинтън доказано рептил” се продава в мрежата щамповано върху тениски.


В България най-голяма роля за популяризирането на тази теория има бившият охранител на Слави Бинев Еленко Ангелов. В новото си амплоа на психолог или „парапсихолог”, той е чест гост в националните електронни медии, има и рубрика в предаването „На кафе”с Гала по Нова телевизия, където говори по теми като Световната финансова криза, тайните общества, chemtrails (виж статията „По химическите следи” в същия брой), рептилите. Издава и книги.


2                       plakat-I-obriazania-razmer-

Реклама от официалния сайт на Дейвид Айк                         Реклама на книга от Еленко Ангелов.

Въпреки че теорията за рептоидите у нас не е от най-новите, в сравнение например с тази за химическите следи, тя няма толкова много поддръжници. Във Facebook съществува само една „малка” група от близо 500 човека (малка в сравнение с тези за chemtrails, които наброяват по няколко хиляди членове) обявила се за демонтиране на „рептилоподобна” статуя: „Не искаме да има над чешмите във варна дракони и рептили”. Част от участниците в нея не вярват в рептоидната теория, вътре са или от религиозни съображения, считайки че статуите са сатанински символ, или от чисто естетически подбуди. Други са там като защитници на произведението, атеисти обявяващи се срещу религиозните предразсъдъци и суеверията. Самата група за демонтиране се създава след като във Варна скулпторът Дарин Лазаров изработва статуя на два влюбени дракона държащи яйце, която е поставена върху чешма. „Бдителни християни обаче съзрели в скулптурата клопка на Лукавия. Наливайки си вода, те се навеждат и неволно се покланят пред драконите, а за църквата те са символ на злото”. Скандалът е такъв, че взима отношение и Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.


fb_varna     


Самите вярващи в рептоидната конспирация реагират незабавно на предизвикателството. Веднага е направена връзка с китайските символи на злото, показани са и други такива рептилски символи – статуя на динозавър в парка „Заимов” в София, барелефи по сгради в София, включително и върху Народния театър „Иван Вазов”.


6

Не закъсняват позоваванията на изяви на Еленко Ангелов, информации за тамплиерите като спонсори на строителството на чешми и други конспиративни теории. Може би за първи път тези хора имат възможността да излязат от сферата на дискусиите, за да пристъпят в реална битка със Злото, в което вярват. Но до някакъв физически протест или пряко действие като опит за разрушаване на фигурите, не се стига. Активността в самата група е слаба и почти замряла външно.

Някои от участниците в групата са активни в други конспиративни и антисистемни групи, чиято центростремителна сила на по-голямото множество ги е пренасочила към изяви там. Съвсем естествено на първо място са двете големи групи с към близо 3000 члена всяка, свързани с Еленко Ангелов: „ВИП преживяване с Еленко Ангелов/Вашето Извънредно Паранормално преживяване и Eленко Ангелов”, „Лека Нощ Нещастие” III, „Добро Утро Щастие” I. Активно участват и в други големи конспиративни групи като „Знаят ли българите какво е Chemtrails и колко е опасно за хората?” или разновидностите на „Окупирай” , както и с екологична насоченост като такива против шистовия газ. Участници са и в по-малки групи, където активността е по-засилена, включително и новосъздадени, например – „Човешките открития в безкрайната вселена, галактики и несметни богатства”, „ПСИХОТРОННИ ОРЪЖИЯ”, „Българи за мир - НЕ на войната срещу Иран!”. Там пускат линкове и коментари, съдържащи не само информации свързани с влечугоподобните, но и други заплахи и опасности за човечеството.

Това, което обединява тези хора, е, че си задават въпроси кои сме ние като човечество, къде се намираме, какво правим тук, какъв е смисълът. Според тях за „научната цензура” техните мисли може да изглеждат глупаво. Целта им е да освободят съзнанието си, защото свободата е неотменимо право, а не дар от някой властимащ. Вярват в „Големия брат” и търсят начина, по който ни заробва. Носят у себе си чувство за историчност –  винаги е имало малки групи от хора, които са посочвали грешките в мирогледа. Тяхната мисия е да бъдат коректив на обществото, защото всичко е наопаки – лекарите не лекуват, а разболяват, университетите не образоват, а промиват мозъци. Не става дума за здраве, а за пари, транснационалните корпорации „командват парада”, затова докторите съсипват здравето. Светът се контролира от шепа хора, а медиите услужливо казват не истината, а това, което тези хора – техните господари им наредят. Конспирацията е на много нива. Виждат я на най-невероятни места. Делегация на зоологическата градина в Рим представя на папата екземпляр от рядък вид крокодил. Това дава поводи за коментари, а думите на Бенедикт 16:  „Светът е мрачен, човек вече не признава връзката си със Създателя. Поставя в опасност отношенията си с другите създания и със самото съзидание” – се възприемат като повод за съмнение: самият папа казва кой е неговият създател – влечуго.

Според вярвящите в конспирации държавата подтиска инакомислещите, опитва се да скрие истината за действителността. В стремежа си да научат отговорите четат много, самообразоват се непрекъснато, някои от тях са свръхначетени и ежедневно научават и разпространяват нова информация по конспиративните теми, които ги интересуват. Посветили са се на откриването на „истинското знание”. Убедени са, че живеят в „Матрицата”, но не съвсем. За разлика, от останалите, те като не толкова „заслепени”, са поне с „единия крак вън”, защото търсят и продължават да търсят скритата истина. При всички случаи се чувстват отделна част от обществото, по-различни от другите хора.

Част от вярващите в рептоиди имат голям страх от змии. Към това се наслагват и атавистични образи и архетипи от човешката история – хтонични чудовища, религиозни символи като змията, символ на злото. Въпреки това обичат природата, „Майката Земя”, особено българската. Вселенската хармония за някои от тях в един момент се свежда до патриотична отбрана на собствената територия от злите сили.

Организират си „срещи” със себеподобни предимно чрез Facebook. Там намират разбиране и приятели, с които могат да говорят за всичко, включително и за рептили, общуват в дух на разбирателство, което е „много позитивна енергия”. Имат различни виждания за липсата на живи срещи и организирането на реални действия на съпротива.

Интервюираните биха могли да се разделят на две групи от хора – на такива с изявен езотеричен елемент в мирогледа и на такива с по-силно изразено политическо мислене.

Според първите, рептилите се хранят чрез негативната енергия на хората. Противодействието е спиране на агресията и напрежението, спокойствие, мир, любов,  доброта. Затова и всъщност няма смисъл от някакви организирани действия на борба, а позитивно мислене.

Другата група, с политическото мислене, си обясняват липсата на живи срещи с пасивността на българите и липсата на култура на протест и организирана съпротива. Българите не се вдигали да отстояват правата си и за най-очевидните нередности, камо ли за сложна материя като рептилския заговор.

Редно е да се отбележи и един любопитен факт – от интервюираните към десет мъже и жени – жените спадат към първата група, а мъжете – към втората в това своебразно разделение.

Ванга Гущерова

Личността на Баба Ванга традиционно буди разнопосочни реакции – от пълно равнодушие, през почитането й като светица, до заклеймяването й от автори от средите на християнското богословие като обладана от демонични сили. Дискусии поражда и сред вярващите в рептилите, които акцентират на два факта. Единият – срещите й с извънземни, които тя описва като покрити с люспи и твърди, че контролират човечеството, а тя е най-пряката им връзка със Земята. Другият е фамилното й име. По паспорт Ванга се казва Вангелия Пандева Гущерова. Няма твърдо мнение за нея, признават, че е поддържала контакт със същества от други измерения. Каква е била „целта на тяхната игра и дали са били Светлинни енергии” – мненията се различават. Подозират, че може да е някаква „уловка”. Дори този ономастичен казус се пречупва през цялостното светоусещане на вярващите в конспиративни теории за дирижираност на битието. Според коментиращите случая, имената на всеки човек не са случайност, те са много силно свързани с живота му, който е предначертан. „Ние сме затворени в нашите тела, поставени в рамките на „да видя – да пипна”, това е 3D и тук играе материята на първо място, мислиш си, че животът ни се случва ей така от само себе си, без да има контрол”. В хода на дискусиите се дава за пример и олигархът и депутат от БСП в 40-тото Народно събрание Добромир Гущеров – „урод с много пари и власт”.

Скептици докрай

При разговорите прави впечатление повтаряемостта при всички интервюирани, че не трябва да се вярва на 100 процента и че всеки сам за себе си трябва да усети кое е истината. Някои всъщност отричат да вярват истински в рептилската теория по същия този рефлекс, с който отричат и официалните теории за света. „Само глупакът отхвърля изцяло дадена информация, а наивникът винаги я приема изцяло”. „Има „нещо”, някаква истина, в която и аз не съм убеден дали е точно такава!” – казва един от интервюираните. Тук известна аналогия може да се направи с есето на френския археолог и историк Пол Вейн „Вярвали ли са древните гърци в своите митове”.

Външното описание на вярващите в рептилите и други конспиративни теории се вписва в обобщената симптоматика на налудностите като шизофренни симптоми. При налудностите за преследване най-често пациентът с шизофрения мисли или по-точно е уверен, че е преследван от близки, приятели или съседи или от съпругата или съпруга или от държавни органи, без това да е истина. Някои пък от пациентите с  религиозни налудности смятат, че имат специална религиозна мисия. Болният от шизофрения смята, че някой „вкарва” мисли в главата му отвън и му диктува какво да мисли и какво да прави. Известен е случаят от 2011 г., когато 15-годишно момче, болно от шизофрения, убива в София мъж и напада с нож още три жени. То виждало някои жени и мъже като раса змейове и смятало, че има мисия да ги убива, за да „прочисти света от слугите на Сатаната”. Разказаните от убиеца неща толкова приличат на конспиративните теории за рептилите, че хора, запознати с тях, надигат глас, че подобни писания са вдъхновили момчето за нападенията и обвиняват Еленко Ангелов като отговорен. Медиите обаче не го търсят за коментар, а експертът по конспирациите продължава с публичните си изяви относно влечугоподобните, които ни управляват.

Пишещите из интернет познавачи на рептилите пък искат да просветлят останалите за истината. За тях светът е дирижиран, а хорските мозъци биват контролирани – с чипове в телевизорите, със самата телевизия, с негативни мисловни вибрации, с други известни и неизвестни начини.

ReptoidEncounterПрочетена 24625 пъти

Съдържание на брой 7

Броеве на Семинар_БГ

Семинар_BG

Семинар_BG e създаден с подкрепата на програма "Идеи" на Министерство на Образованието и Науката на Република България.

ЗА НАС - В процес на разработване.

Новата Празничност

Този уебсайт използва бисквитки за управление на навигация и други функции. Използвайки нашия уеб сайт, вие се съгласявате, че можем да поставим тези видове бисквитки на вашето устройство.
Повече информация Съгласие Отказ