.
Петък, 02 Март 2012 14:53

По химическите следи

Мадлен Николова

On the Chemtrail

The present article traces the movement of “chemtrails” conspiracy beliefs from the US and their subsequent integration within Bulgarian public discourse, where they obtain a new meaning. It also investigates the ways in which some specific conspiracy “theorists” get involved with various social and ecological campaigns and participate in the formation of these civil society mobilizations. The article argues that there are sociohistorical factors that inform such kind of beliefs. These factors, it is argued, include the contemporary exclusion from the political processes, the crisis of political representation, as well as the crisis of legitimacy of the scientific and rational authorities due to their marketization and commercialization.

В периоди на криза има бум на т.нар. конспиративни теории, които предполагат враг, към когото хората да насочат гнева си. Конспиративните вярвания често улесняват разбирането на абстрактни ситуации, които не са контролирани от отделни субекти, но имат негативен ефект върху голяма част от обществото. Конспирациите обясняват тези структурни проблеми, като проектират волята и властта в едно обобщено „Те”. Това „Те” включва много и разнородни субекти, но конспиративното вярване е най-убедително и успешно, когато успява да обедини в себе си колкото се може повече противоречиви събития и факти.

Конспиративните вярвания запълват останалото празно пространство на големите разкази, защото те са също така всеобхватни в обяснението си за света. В свят, в който всичко се представавя като въпрос на личен избор, конспиративните вярвания ни предлагат тъкмо обратната перспектива – да откриваме винаги намерение – дори там, където такова няма.

В своята статия „Свръхинтерпретация на текста” Умберто Еко (Eco 1992) описва подобен интерпретативен подход – „херметичния семиозис“– като метод с деисторизирани критерии за сходствата между нещата и причинно-следствените връзки между различни събития, присъщ за мистичното учение на херметиците. Подобни на тези „параноични интепретации”, които Еко открива при изследването си на подхода на тези езотерици, можем да забележим и при вманиачването на вярващите в конспирации с окултните и скрити връзки между нещата. Обясненията на тези връзки често си противоречат в рамките на един разказ. Истинността на тези тълкувания се потвърждава също в самата конспирация, без нужда от позоваване на външни източници. В същото време, обаче, самият Еко не разглежда историческите предпоставки за появата и развитието на такъв надисторичен (свръх)интерпретативен подход. Именно такъв анализ е нужен, за да бъдат разбрани причините за популярността на конспиративните вярвания, свързани с химическите следи и техните интерпретативни инструменти.

Вярването, че някои от белите следи, оставяни от самолети в небето, съдържат елементи като бром, стронций и алуминий, представлява именно такъв тип „параноична” интерпретация, присъща за конспиративните вярвания. Конспирациите не съществуват така изолирано – доколкото се свързват, то е заради подозирането на единствен общ враг, който стои в дъното на всеки заговор. Тези връзки между конспиративните разкази са своеобразна реакция на по-широки социални феномени.

С различни примери от американски и български телевизионни предавания и публикации в интернет сайтове, ще се опитам да покажа как  химическите следи са включвани в безброй много схеми на конспиративни вярвания, често като доказателство, но и като повод да бъдат открити по-грандиозни заговори. Във всички тези вярвания могат да се открият части истина, вплетени в тотални магически описания на света.

Появата на разказите за химическите следи в САЩ

След края на Студената война и разпадането на социалистическите режими, червената заплаха е заменена от страха от глобалистите, целящи да наложат Новия световен ред, заличавайки националния суверенитет и изконно американските семейни ценности. Вярващите в тези конспирации в САЩ смятат, че най-голямата заплаха е създаването на голяма всесилна държава в ръцете на малка група хора. Именно тази държава (например, „наднационалното правителство на ООН”), според конспирацията, иска да отрови, контролира или напада с военна сила обикновените граждани. Това патриотично радикално дясно движение включва и хората, противопоставящи се на абортите, на увеличаващия се в края на 90-те години контрол върху издаването на разрешения за оръжия и/или на данъците, а също и вярващите в скрити елитни международни организации и др. (Goodrick-Clarke 2002).

В интернет първите текстове относно химическите следи се появяват през 1997 г. В един от тях се съобщава за открити пестициди в обработваеми земи в Мериленд и Пенсилвания, които, според текста, са разпръсквани ежедневно от правителствени самолети. Също така се твърди, че те причиняват рак и стерилитет и „Им” дават възможност да контролират населението. Първият известен журналист, който започва да говори за химическите следи през 1997 г., е канадецът Уилям Томас, според когото химикалите, пръскани от ВВС на САЩ, причиняват мигрена, болки в ставите и умора. Това са симптоми на неразпознаваема от лекарите болест. Томас твърди, че барий се разпръсква и над Афганистан. Барият подсигурявал по-лесно предаване на радио сигнали и така американските военни щели по-лесно да управляват дистанционно своите самолети. Един от най-известните с конспиративните си вярвания телевизионни водещи Алекс Джоунс подкрепя съпротивата срещу химическите следи. В свое предаване той без ясна връзка говори за истинността на конспирацията за химическите следи, ФБР, банкерите и Новия световен ред. По известния телевизионен канал History Channel се излъчва едночасово предаване за химическите следи и изследователската програма HAARP, представяйки ги като още една валидна „теория”, въпреки че е „спекулативна”. Репортаж за chemtrails е излъчен и по телевизия Fox News, но в него тези вярвания са отречени след разговори със специалисти от правителствени институции. В същото време представителят на NOAA (Национално управление на океанските и атмосферни изследвания) потвърждава, че има опити да се създава сняг или дъжд. В конспиративните вярвания винаги има части истина, които им придават легитимност.

Каузата получава не само медийна, но и институционална подкрепа в САЩ. През 2001 г. конгресменът демократ от Долната камара на Конгреса на САЩ Денис Кусинич предлага закон за опазване на въздушното пространство над 60 км от земната повърхност. В този закон се предлага забрана на използването на оръжия, предназначени за такава височина. Едно от посочените оръжия са „екзотичните химически следи”. Законът е отхвърлен след реакция на Министерство на отбраната.

Химическите следи пристигат и у нас

Тези конспиративни вярвания от САЩ проникват директно чрез различни сайтове в интернет и в българското уеб пространство, като конспирациите са пречупени и през специфичното историческо наследство на България. Конспирации като тази за химическите следи са част от един по-голям блок от вярвания, свързани със свръхестествени феномени, оформени по специфичен начин от местната националистическа и езотерична пропаганда от 80-те години на 20 в. Социологът Мартин Петров се фокусира върху „експлозията” от нови разкази, свързани със свръхестественото в началото на 90-те години след разпадането на социализма (Петров 2010). Според него, тази експлозия е продукт както на масовото издаване на фантастика преди 1989 г., така и на окултизма на Людмила Живкова, Ню Ейдж вълната заляла книжния пазар след това, разказите за извънземни (които всъщност са и източници на информация на „пророчицата“ Ванга).

Паралел между разказите за свръхестественото и конспирациите може да се прокара и заради стремежа към научна обосновка на тези „теории”, дори тя да е отвъд официалните научни изследователски институции. През 90-те години, обаче, свръхестествени същества като извънземните са привиждани като гарант за запазването на моралните ценности, учители, съюзници в борбата с „упадъка“ на българското общество.

Днес, тази надежда отсъства от конспиративните вярвания в България (макар и в САЩ да се появяват месиански фигури в конспирациите) и извънземните са заместени от рептили (виж статията „Рептилите” в същия брой), заплашващи обикновените граждани с нападения, които не биха могли да засегнат „Другия вид”, а само хората. Сега само отговорните за злото в света са проектирани в Космоса и други реалности, изцяло отдалечени и откъснати от „обикновените” граждани.

Първата публикация за химически следи на български език в интернет е от пети ноември 2006 г. във форума на нацисткия сайт Движение „Воини на Тангра”. В нея се описват следите, оставяни от самолети в странни форми, и се публикуват снимки на такива следи. Там потребителите правят сравнения със средновековни легенди за евреи, които отравяли кладенци на християни – също както сега, според „воините”, евреите отравят всички останали хора като пръскат химикали. Целта е „геноцид на българската нация” и подпомагане на фармацевтичната инудстрия, притежавана от „евреи-юдеокомунисти”. Химическите следи се обсъждат и във форума на сайта Беинса Дуно – за „учението на Учителя Петър Дънов”. В него потребителите правят сравнения с аварията на АЕЦ в Чернобил.

След това се качват много видео клипове в българския сайт Vbox7, както и филми за химическите следи, преведени и качени в YouTube. Такива филми са: С какво за Бога пръскат?, Аерозолни престъпления, Дупки в небето. Направен е и български филм, наречен За ЧИСТО НеБЕ НАД Бе Ге!. Най-популярни са предаванията, в които участва психологът Еленко Ангелов. Той е един от първите хора, които популяризират в националните медии разказа за химическите следи. Ангелов участва в предавания по Канал 1, bTV, NovaTV, TV7, СКАТ, а в края на миналата година участва в предаване по новата телевизия на партия АТАКА Алфа. Ангелов има и рубрика веднъж в седмицата в сутрешен блок. В тези предавания той засяга конспиративни теми като Новия световен ред, ционисти и връзките им с банките и световната финансова криза, силата на мисълта, рептили (които управлявали самолетите) и ги обвързва с конспирацията за химическите следи. Всички тези въпроси засяга и американският журналист Алекс Джоунс. Еленко Ангелов споменава Джоунс като влияние в едно от многото си участия в сутрешния блок „На кафе”. Алекс Джоунс не е единственото вдъхновение за Ангелов. Той привежда като „доказателства” десетки различни видео клипове, които е гледал в интернет, основно англоезични, макар и да не липсват препратки към „руските учени”.

За да станат по-ясни разликите между различните вярвания, свързани с химическите следи – кой и защо пръска?

Химическите следи (chemtails) се различават от обикновените самолетни следи, наречени кондензни следи (contrails). Основен аргумент срещу конспирацията с химическите следи е именно обяснението на т.нар. contrails – обикновените следи, оставяни от самолети заради влагата при по-ниски температури на по-големи височини. Според вярващите в конспирации, това не е логично обяснение, защото някои следи остават по-дълго време в небето, т.е. вероятно съдържанието на втория тип следи е различно (бром, стронций, алуминий). В много интернет текстове за химически следи се говори за доказателства, че американското правителство пръска над населени места с химически агенти, прибавени към горивото на военните самолети. Доказателството е проект, изготвен в Air University и което не отразява позициите или възможностите на ВВС на САЩ. Военните самолети летят, твърди разказът, с много необичайни маневри, оставяйки широки, плътни следи, които дълго стоят в небето. Пътническите самолети не оставят химически, а само кондензационни следи. Това вярване е свързано и с конспирациите около изследователската програма HAARP на военновъздушните и военноморски сили на САЩ. В HAARP се извършват изследвания на йоносферата, свързани с комуникациите и наблюдението. Според конспирацията, при изследванията си учените от програмата HAARP нагряват йоносферата и така, освен пожари в небето, могат да причинят (нарочно) трайни климатични промени и дори земетресения. Химическите следи, оставяни от самолети, свързани с програмата, могат да причинят също наводнения и суша.

Друг вероятен, според вярващите в конспирацията, извършител на отравянето на големи групи хора чрез химически следи е Китай. Китайските военни сили осъществявали пръскане с химикали само върху Европа и Северна Америка, за да убиват хора и така да отслабят мощта на западните сили. След като населението на Северна Америка и Европа намалее достатъчно, Китай ще бъде водеща сила в Новия световен ред. НАТО също често бива замесвана в натравянето на хиляди хора.

Ако спрем да се ограничаваме със земната повърхност и човека като биологичен вид, ще открием, че много други същества от различни паралелни вселени искат да заличат населението на Земята. Тези непознати видове могат да пръскат химикали, за да постигат по-лесен контрол над хората, унищожавайки почти всяка съпротива срещу хватката им. Такива са илюминатите, които са всъщност банкери от „еврейските фамилии Рокфелер, Ротшилд и Морган, създатели на Федералния резерв на САЩ”. Тук разказът за химическите следи се преплита с открит антисемитизъм – разказ за „лихварите-ционисти”, които управляват света. На страниците на десетките Facebook групи, в коментарите под филмчетата в YouTube и във форуми често присъстват разсъждения за имунитета на пръскащите срещу обгазяването. Повдигат се въпроси относно имунитета на „ционистите” към тези химикали. Щом те имат такъв имунитет, вероятно дори не са хора, а всъщност влечуги (рептили) или дори извънземни.

В ефира на телевизия СКАТ към Еленко Ангелов е поставен следния въпрос: „Каква е връзката между HAARP, американското световно правителство, пръскането със самолети и такива тайни, древни, масонски организации, божества и прочие? Има ли нещо?”. А той обяснява на зрителите, че „нагоре в пирамидата те са едно и също”, като допълва, че банките и президентите са само видимото, а зад тях има и много невидимо. Според него именно в „невидимото” се намират тези „древни божества”, както ги нарича. Разговорът продължава по следния начин:

Журналист от СКАТ:  - Един вид излиза, че някакви хора...

Еленко Ангелов: – Ако са хора!

Журналист: – Да, ако са хора. Много могъщи същества, да речем.

Извършителят на въпросните „аерозолни престъпления” често присъства като плаващо означаващо: американците, евреите, комунистите, китайците, рептилите, извънземните, древните божества или накратко „Те”. „Те” никога не могат да бъдат фиксирани, защото иначе не би било възможно да се обединят повече истории и вярвания, за да се обясни и опише цялостна картина на света. Целите на тези заговори са също толкова флуидни. В репортаж на СКАТ, алармиращ нацията за химическите следи в абсолютно сериозен тон, активен представител на гражданското общество авторитетно разяснява, че има много причини: „Модификация на климата, депопулация на населението, умишлено замърсяване на водите и почвите... Доста са причините, можем само да гадаем”.

Частният телевизионен канал bTV Action също изразява гражданската си отговорност към нацията. В предаването за „разследваща журналистика” „Хрътките” посвещава цял брой на разследването по темата. След граждански сигнал на „представители от Facebook”, „Хрътките” се наемат „напълно сериозно да разследват темата”, както сами казват, като й посвещават две предавания.

В предаването „очевидец” разказва, че химическите следи се ползват за най-различни неща, като например биха могли да послужат за „утрепване на пчели и на птици”. „Разследващите журналисти” дори показват кадри на това как изглеждат отвътре самолетите, които разпръсквали тежки метали.

Изцяло в духа на обективност и представяне на „всички гледни точки”, bTV Action представя мненията на учените и официалните държавни представители на едно равнище с мненията на вярващите в химическите следи. След научните обяснения за процесите на кондензация при полета на самолетите, журналистите споделят, че, според една друга „теория”, това е секретна военна разработка за промяна на климата, създаване на бури и ураганни ветрове. Друга „теория” пък е, че химическите следи служат за унищожението на земеделските посеви, защото единствено „някои ГМО култури” издържали на „тежките метали”, идващи от самолетите. Интервюират се и експерти по темата, като например Антъни Хилберг, който е известен и с активната си гражданска позиция против хилядолетната конспирация на илюминатите срещу човечеството. Последното, обаче, е пропуснато от авторитетното предаване. Всичко е придружено със съответните сензационалистки кадри, музика и текст.

„Разследването” продължава с наемането на лаборатория, за да се извърши изследване за това дали има замърсяване у нас. След съответните проби от почвата в столичен парк се достига до заключението, че в България за момента няма замърсяване от химически следи. Но в нито един момент не е отречена самата възможност да има такова замърсяване по принцип. Дори има оплакване, че специализираните граждански организации за мониторинг на химическите следи в страната  са „само виртуални”, а в чужбина не било така. Все пак, в края на предаването „Хрътките”, говори на живо директорът на департамент Физика на атмосферата към БАН, който обяснява логично и рационално цялото явление и обяснява защо е невъзможно да се разпръсква алуминий от тези самолети. Колкото повече обаче представители на официални институции се опитват да докажат истината с рационални аргументи, толкова по-малко вероятно става това обяснение за вярващите в конспирацията. Отричането на истинността на тези вярвания от официални институции потвърждава предположението за корумпираността, лъжите и непрозрачността на хората, произвеждащи знание.

Гражданите отвръщат на пръскането

Вярващите в конспирацията за химическите следи рядко се срещат като обособена група по интереси, свързани с тази тема. Те рядко организират свои собствени прояви, а самите им вярвания винаги се комбинират и с други сходни идеи. Често се случва и да проникват и в различни екологични и социални кампании като говорят за следите, но от първо лице, без да изразяват някакво колективно мнение и ангажимент. Една от тези кампании е например движението Occupy в САЩ, но и в България. Единият процент най-богати хора в обществото е толкова отдалечен от всички останали хора, че гражданите започват да го търсят буквално в небето.

Един от най-активните участници в екологичните кампании срещу добива шистов газ и ГМО в България публикува в различни групи на екологични организации следния поздрав за  новата година:

Високи сини планини (без нови ски писти),

реки и златни равнини (без отрови от fracking),

небето като от коприна (без chemtrails)

така да е във новата година!

(Успешна зелена 2012-та!)

Музикантът Бек Хансън, който е сциентолог, също се опитва да популяризира движението. Бек има песен, наречена Chemtrails, а в текста й се разказва за двама души, които гледат самолетите в небето, пръскащи бяла зла енергия.

Най-големите български групи, свързани с химическите следи, са във Facebook – „Знаят ли българите какво е Chemtrails и колко е опасно за хората?” и „ВИП преживяване с Еленко Ангелов/Вашето Извънредно Паранормално преживяване”. Първата е страница, в която могат да публикуват само администраторите й – там се публикуват основно новини, свързани с екологични инициативи, както и видео клипове за химическите следи, илюминати и „психотронни оръжия за командване на мозъка“. Могат да се открият и много публикации срещу ваксините, които бяха една от основните теми на асамблеите за пряка демокрация през октомври 2011 г. в София и Велико Търново (част от движенията Indignados/Occupy). Въпреки че премахването на задължителните ваксинации беше едно от исканията на тези асамблеи, то не би могло да е представително за идеята на цялата кампания. В това движение могат да се включат много хора с различни интереси. Така е трудно да се определи коя е автентичната му кауза измежду други искания като това за пряка демокрация или за забрана за добива на шистов газ. Тази кампания отваря ново пространство „за диалог“ и критика на изключването на големи групи от хора от политическия процес, както и на банките и „финансовите елити“.

Втората група във Facebook – „ВИП преживяване с Еленко Ангелов/Вашето Извънредно Паранормално преживяване” – е наречена така по името на рубриката на психолога Еленко Ангелов във сутрешното предаване „На кафе” по националната НоваТВ. В тази група всекидневно се споделят наблюдения и снимки на небето от всичките близо 2 600 потребители в нея. Качени са почти 1 900 репортажни снимки с описание за състоянието на небето всеки ден над различни места в България. Тази практика е копирана от стотиците други страници на различни езици, в които се публикува видео и снимков материал. Както в групата „ВИП Преживявания”, така и в „Окупирай България“ във Facebook могат да се открият видео клипове, качени в YouTube, на които се чува как мъж подава сигнали към телефона за спешни повиквания 112, Гражданска защита и РИОКОЗ заради съмнителни следи в небето. Публикуват се и видео клипове за НЛО, илюминати, магьосници, марихуана, която предпазвала от контрол на съзнанието. Обсъждат се и екологични каузи като протестите срещу добива на шистов газ. Там често публикува видео от свои участия самият Еленко Ангелов.

Той публикува също песните на рапъра El Freegano[1], в чийто текстове става въпрос основно за Новия световен ред, илюминати и скритата история на човека. Видео клип за химическите следи в YouTube също е озвучен с негова песен. В групата е публикуванo и видеото към нова популярна рап песен на изпълнителя Сарафа, наречена Илюминати, вече с над 118 000 гледания:

Те са тук и контролират целия свят/ Разходи се с мен из демонския град на Илюминати./...Знаеш ли, че HAARP предизвиква всеки земен трус

Историята за химическите следи във връзка с Новия световен ред, наложен от илюминати, съществува в определени среди: често се свързва с рапъри като Атила, Reknail и MD Beddah, които през последните две години станаха много популярни. Техните текстове също се отнасят към различни конспирации относно финансови спекулации, банкери и „отваряне на съзнанието“, медитация. До някаква степен текстовете им съдържат лява антикапиталистическа критика, но твърде често смесена с езотерика и национализъм. Подобни конспиративни забежки има и при известния ляв рапър Immortal Technique, от който българските рапъри се вдъхновяват, но при него социалната тематика преобладава.  Всъщност, между тези български рапъри има политически разлики – докато El Freegano има по-скоро леви анархистки убеждения, а в клипа на Сарафа са включени кадри от анархистки акции в Рим, то текстовете на Атила са националистически и консервативни.

Когато хората се чувстват изключени от политическия процес, се появяват нови и нови конспиративни вярвания. Рапъри като El Freegano и Атила, еднакво изключени, биват обединени във вярването в Новия световен ред, илюминати, химически следи. Така те превъзмогват предишните си (вече от вторично значение) политически различия.

Индивидуални опити за справяне с химическите следи

Въпреки, че конспирациите са тайни, а „Те” – всесилни, „осъзнатите” граждани разкриват плана и оказват съпротива. Активистите срещу химическите следи са открили начини за защита от тях. Най-лесният и достъпен начин за борба с химическите следи е пръскането с оцет по въздуха от земята. Интересен случай е този на жена от САЩ, която, макар и силно осъзната, не е отворила очите си за гравитацията и не осъзнава, че оцетът е по-тежък от въздуха и пада върху тревата в градината й. В същия момент, изсъхването на тревата заради оцета се използва като доказателство за наличието на химикали, с които „Те” пръскат. Желаният ефект обаче е постигнат – химическите следи над двора й са изчезнали.

През 2002 г. е представено устройството chembuster [2] (изобретено по подобие на модела „разбивач на облаци”, създаден от Вилхелм Райх). В сайта се твърди, че то може да премества атмосферна оргонна енергия от една полярност, която позволява химическите следи, в друга полярност, която ще ги разпръсне. Всеки човек може да направи chembuster в двора си. Тези устройства, според информацията в сайта, премахват енергиите, които изсмукват жизнеността от човек, и вместо тях създават поддържащи жизнеността енергии. Следите могат да изчезнат и поради силата на съзнанието: ако човек насочи позитивната си енергия срещу тях, те изчезват.

Хората, естествено, не са сами в това начинание срещу злите енергии. Според различни текстове и видео клипове в интернет, има същества, живеещи във въздуха, наречени силфи и познати още на древните гърци. Тези същества помагат за изчистването на небето от химикалите в следите, като ги превръщат в неотровни елементи. Силфите се разпознават лесно в небето, защото се предполага, че те всъщност са облаците, които заемат формата на животни или ангели. Връзката с тях и с бог се осъществява чрез различни молитви като тази:

Заради Божествената Любов, която нося в себе си. Аз съм едно цяло със Сътворението на всички нива на съзнанието. Призовавам всички енергии, свързани с химическите следи, които пречат на моя свободен избор и на свободния избор на човечеството и на всички живи същества, създаващи заедно с човечеството. Обезвреждам и обявявам за недействително програмирането, свързано с химическите следи в съвършен, последователен ред на всички нива на съзнанието. [3]

Какво да се прави?

От морална гледна точка, позицията на водещите български електронни медии е силно проблематична, защото предполага, че валидността на разказите за пръскането със стронций по неподозиращото народонаселение е равна на тази на учените в институциите, произвеждащи знание. Но проблемът е по-дълбок, защото дори и медиите да не потвърждаваха валидността на конспирацията, това трудно би парирало разпространението на подобни твърдения. Конспирациите отричат официалната версия за дадено събитие и по дефиниция приемат, че скритото е истинното.

Според философа Браян Кийли от университета Питцър, конспиративните „теоретици” вярват, че колкото повече доказателства има за истинността на едно събитие, толкова по-вероятно е нарочно да се прикрива тайната за него. Така конспиративните „теории” стават неопровержими, дори да се прилагат много свидетелства за съществуването или несъществуването на различни връзки между събитията и последствията от тях. Като следствие от този (без)краен скептицизъм идва съмнението във всяка официална, и до този момент легитимна, институция, произвеждаща знание. Тези институции „работят” за хора, целящи вреда и обединени най-често от измислени биологични характеристики (юдеокомунисти, рептили и т.н.). Дори когато директор на институт в БАН говори срещу истинността на вярването в химическите следи, това не е валидна критика, защото тя винаги ще идва от „контролирана” институция.

Кийли смята, че изходът от тази критична ситуация е в изграждането на подходящите процедури, които да направят невъзможно делегитимирането на всички институции, произвеждащи знанието, нужно за валидиране на личностните убеждения. Разбира се, обяснение, което свежда изчезването на авторитета на науката до липсата на подходящи процедури, е ограничено. Такива процедури вече съществуват, а делегитимацията им по-скоро следва от тяхната комерсиализация, зависимостта на знанието от капитала и постоянните обществени скандали в тази посока. Отделянето на знанието от обществения интерес разбираемо предизвиква недоверие от страна на гражданите, а крайните форми предизвикват и магически обяснения на кризата на разума.

Докато сме в ситуация, в която науката се свежда единствено до възпроизводството на „икономиката на знанието”, а обществените феномени не се обясняват цялостно по рационален начин, а само като резултат от личен избор, можем само да очакваме задълбочаване на ирационалните опити за тотални описания. Химическите следи, колкото и невероятно да звучат, са и доста точна метафора за това, което гражданите на САЩ определиха като властта на единия процент. Но без нужната рационална критика на политическите и икономически проблеми, описанията на случващото се винаги ще придобиват този чудовищен вид.

Библиография:

Eco, Umberto. 1992. Overinterpreting texts – In: Interpretation and Overinterpretation. Cambridge: Cambridge University Press.

Educate Yourself: Chemtrails. 2007. [посетен на 17.02.2012].

Goodrick-Clarke, Nicholas. 2002.  Black Sun: Aryan Cults, Esoteric Nazism and the Politics of Identity. New York: New York University Press.

Keeley, Brian L. 1999. Of Conspiracy Theories. – In: The Journal of Philosophy, Vol. 96, No. 3. (Mar., 1999), с. 109-126.

Петров, Мартин. 2010. Дискурсът на Свръхестественото в България от началото на 90-те години на XX век. – В: Социологически проблеми, бр. 1-2, 268-283.[1] Freegan – хранителна диета, с анти-потребителска насоченост; яде се това, което вече е изхвърлено от хипермаркети, ресторанти и др. Храната се подарява. Често обвързано с веганизма.

[2] Chembuster – устройство, което би трябвало да унищожава химикалите в следите.

[3] Chemtrails: The Problem and the Solution by Rich Work [посетен на 17.02.2012].


Madlen Nikolova

is a BA student at the Department of Theory and History of Culture at Sofia University “St. Kliment Ohridsky”. Her main interests are in the fields of social critique and film theory.


Прочетена 16167 пъти

Съдържание на брой 7

Броеве на Семинар_БГ

Семинар_BG

Семинар_BG e създаден с подкрепата на програма "Идеи" на Министерство на Образованието и Науката на Република България.

ЗА НАС - В процес на разработване.

Новата Празничност

Този уебсайт използва бисквитки за управление на навигация и други функции. Използвайки нашия уеб сайт, вие се съгласявате, че можем да поставим тези видове бисквитки на вашето устройство.
Повече информация Съгласие Отказ