.
Понеделник, 17 Май 2010 20:14

Феноменът "субблогинг"

Кристина Пайташева

...или онлайн метаморфозата на младежката субкултура в блог комуникацията

    Едва ли има човек, който да не е забелязвал представител на младежка субкултура, вървейки си по улиците. Готици, емота, скинари, пънкари, скейтъри, метъли, рапъри - всички те привличат погледа със своята разноликост, свободолюбивост, колоритност, но най-вече със своята уникалност. Типичните места, на които можем да ги срещнем са познати на много от нас - Попа, Аптека, Паметника, градинката на НДК и редица други.

    Виртуалният свят промени до голяма степен живота на субкултурата. Сега той е още по-динамичен от преди - в социалните мрежи се сформират групи по интереси, фенгрупи на различни банди, форумите изобилстват от теми за конкретно събитие в сферата на субкултурната събитийност не само в България, а и по света. Като цяло виртуалният живот изобилства от активна дейност, той не дреме лениво, тъкмо напротив - непрекъснато се развива и добавя свои нови съмишленици, които продължават да развиват и да градят своята нова реалност.

    Особено активен, но в същото време и специфичен, е виртуалният живот на субкултурата в блогосферата - "съвкупността от всички блогове в световната мрежа" [McGuigan, 2003]. Тя разкри своите неповторими предимства пред останалите медии - авторство в текстово, в снимково и в персонализирано отношение, интерактивност с аудиторията, лоялна публика и най-вече нестандартна медийност. Блог пространството се превърна в свято място за много субкултурни представители и затова то постепенно се трансформира в социален отдушник, където те намират сродни души със сходни интереси. А за тях именно това е най-важното.

Що е то "субблогинг" и има ли той почва у нас?

    Въвеждам термина "субблогинг" като съчетание от думите "субкултура" и "блогинг". Това ще рече, че под него могат да бъдат приведени всички процеси, обвързани с блогинга - създаване, писане, поддържане и т.н. на блог на определена субкултура. Субкултурното блогване може да бъде причислено към онези дейности, за които понятието "нямам време" (следователно "не искам") не съществува.

    По дефиниция блоговете са занимания, изискващи индивидуална изява и асоциирани с лично виртуално пространство. Но тъй като тук ще става дума за блогове на хора, които са съпричастни към дадена субкултура, то вече бихме могли да говорим за едно субкултурно виртуално общество, за множество малки виртуални субкултурни светове, под общата шапка "субкултурни блогове" или т. нар. от мен явление "субблогинг".

    Субкултурни блогове се създават не от вчера, но на българските модератори тепърва им предстои да учат по какъв начин да популяризират блоговете си, а не само да разчитат на коментарите на своите приятели. Важно е да се отбележи, че за разлика от много други сфери на блогинг, при субкултурите е налице един специфичен фактор - парите. Към днешна дата се наблюдава едно преформатиране на понятието "блог". От лично онлайн пространство блогът се превърна в място за генериране на приходи. Много журналисти и ПР-и започнаха да използват блог-площадката за свои лични цели, като пишат и рекламират.

    За разлика от тях обаче, субблогингът в повечето случаи не се прави с цел приходи, а като хоби. Субкултурните представители публикуват своите спомени, размисли и стихове под влиянието на емоцията. Тя е водещият мотив, благодарение на който съществуват повечето платформи от този тип. В това именно се състои ценността им - в претенцията за некомерсиалност и истинност на посланията и визията.

Свободата като най-важен елемент от субблогинга

    Може би най-важното предимство на блог комуникацията е свободата. Точно то особено силно привлича субкултурните блогъри, за които свободният избор е от особено значение. Непримирими, младите субкултурни представители откриват това, което са търсили винаги - свобода на действието, свобода на словото, свобода на комуникацията, свобода на мисленето, свобода в най-пълния й смисъл.

Езикът на субблогинга

    Несравним. Уникален. Необясним. Такива обикновено са определенията за езика в Интернет. Ето какво казва Людмила Кирова за чисто лексикалната промяна в компютърния жаргон: "Лавинообразно нараства специалната лексика, произведена от английския оригинал и се променят много от принципите на словообразуването. Графичният образ става допълнителен маркер на компютърния жаргон. Нараства значимостта на функцията "езикова игра". Така, в разговорната сфера се развиват алтернативен речник и норми, т.е. добива цялостен облик професионалният жаргон на хората, работещи с компютри" [Кирова, 2002]. Социолингвистът Петър Воденичаров допълва картината със следната констатация: "Западните езици са алтернативен източник, чрез който младежите изразяват бунта си срещу дървения идеологически език. Младежкият хедонизъм се възприема като анархистичен бунт срещу официозната, стерилно-благоприлична, комсомолска култура" [Воденичаров, 2007, с. 149].

    Езикът на субкултурата е може би един от най-интересните за изследване елементи. Краен, долен, но истински, той изразява всички онези чувства, мисли и стремления на субкултурните групи, които без него биха останали наистина неразбрани. В новата медийна среда и особено в интернет пространството тази реч все повече и повече започва да се проявява в най-мощната си същност и директно може да "блъсне" читателя, който съвсем случайно попада в нечие виртуално местенце. Форуми, чатове, блогове направо изобилстват от цветущи пънкарски, хипарски, скинарски, хип-хопърски, емо, метълски и какви ли още не типични за съответната общност изрази. Блогосферата е поле, в което субкултурният човек отприщва всички насъбрали се емоции, като в „битката" си събира както съюзници, така и истински врагове.

    Ето един пример от блога http://brokendoll666.blog.bg, в който авторката му Сиси Николова, представителка на емо субкултурата, публикува информация за стила емо. Платформата е особено популярна в емо средите, а във виртуалната комуникация се нарежда в първата тройка. Коментарите под отделните постинги са повече от разнообразни. Ето и част от тях:

  • "emotata sa mn svestni hora, muzikata i drehite sa vurha :P i vuob6te ne e vqrno, 4e si reje6 venite, za da si emo... EMO STYLE IS THE BEST!!!!!!!!!!!!"

  • "ti si fake ma skapana poziorka nikoga nqma da razberete kakvo e emoto vinagi she si ostanete poziori"

  • "oFf ne razbrahte li 4e za n6 ne stavate zemete se skriite nqkade"

  • "awe ne razbrahte li 4e emo style ne e moda.. ;] i sig nikoga nqma da byde ;] na vyprosa za kvo nqma pove4e emo saitove.. emi eto ti otgovor v6toto emo-tata ste zadrysteni e za tfa ;] pove4eto ot taka nare4eni emota sa malki pozior4eta deto sa neorientirani i nz kvo da praat sys sebe si misqt se za golemi i kvo dia sh si prereja venite i vs sh se opravi probemite sh svyr6at ..e da ama ne e taka are stiga ste mrynkali... jiveite si v izmisleniqt svet i tfa e ;] :P" [Николова, 2008, 07.06.2008]

    Освен посочените мнения, които са истинска езикова кулминация в блог комуникацията, интерес представлява и речта на комуникатора (блогъра). За пример тук посочвам блога на Стоян Цонев, водещ предаването "Бруталика" по радио Z-Rock - http://brutallicaonzrock.blogspot.com, който характеризира особено силно метъл субкултурата. Блогът е популярен както сред феновете на zrockbg.com, така и сред по-широката метъл аудитория.

    Прегледът на постингите свидетелства за образа на автора като фен. Човек буквално настръхва от езика на този блогър: смразяващ, прям и категоричен, режещ като трион, без да се съобразява с нечие мнение и настроение. Ето части от неговата Топ 10 класация на най-великите блек метъл албуми:

  • За албума на MAYHEM - "The Mysteriis Dom Sathanas": "Като започнем от обложката, минем през уникалните пилещи китари на Euronimous и стигнем до безумните и уникални като звучене вокали на Attila Chisar, крайното усещане у слушателя е за сковаващ студ и дяволско присъствие."

  • За албума на EMPEROR - "Anthems To The Welkin At Dusk": "Винаги съм се изумявал от усещането за безбрежност и пространство, което създават композициите тук. Сякаш е записван на най-високото плато в Норвегия, което е заобиколено от девствени гори и кристални езера."

  • За албума на DARK FUNERAL - "Angelus Exuro Pro Eternus": "Текстовите похвати на Emperor Magus Caligula може да са вече безвъзвратно изтъркани, но ако искате блек метъл в най-чистия му вид - като една завършена черна симбиоза между мелодия, умопомрачителна скорост на перкусиите и вокали на ръба на истерията - не търсете повече."

  • За албума на NECROPHOBIC - "Darkside": "Винаги съм смятал NECROPHOBIC за най-умелата комбинация от злобните мелодии на MAYHEM, олдскуул траш агресията на SLAYER и онези неповторими шведски "ръждясали" китари" [Цонев, 2009, 20.04.2010].

Визия и стил на субблогинга

    В субблогинга езикът и свободата да пишеш до голяма степен са обвързани с визията на блога. Думите и образите, с които сме обгърнали нашия личен онлайн дневник, не са случайни, те са плод на емоцията и пристрастията ни, затова и продуктът работи толкова добре.

    За да подкрепя думите си с конкретни примери, по-долу разглеждам няколко различни субкултурни блога, които дават ясна представа за спецификата на съответното субкултурно направление. Въпреки различията във философиите на тези общества, обединяващият фактор е мракът, който властва в стилистиката на блоговете.

Емо блогове (вж. ил. 1)

    "Тъжната субкултура" на ХХІ век приютява под крилото си изключително чувствителни натури. Психолозите ги определят като интроверти, нямащи желание да контактуват с обкръжаващия ги свят. Затова намират поле за изява в поезията. Стиховете, които творят, са мрачни, потискащи, депресивни и навявят чувство за тъга и носталгия. Блог пространството е идеалното място, където младите емота намират убежище. subbloging_1.jpg

subbloging_2.jpg

Ил. 1.

    Блогосферата е и идеалният начин, по който всеки един кандидат-емо би могъл да намери точни напътствия в своето търсене как да стане част от субкултурата. Съществуват множество клипове, които нагледно обясняват по какъв начин да се оформи прическата (вж. ил. 2) вкъщи, какви стилизиращи продукти да се използват и т.н. За да се получи сполучлива емо прическа, не е необходима намесата на фризьор - достатъчно е малко въбражение и помощта на някой добър приятел.

subbloging_3.jpg

subbloging_4.jpg 

Ил. 2.

Метъл блогове

    Спецификата на музикалното направление предполага и стилистиката на визията на блоговете с метъл насоченост (вж. ил. 3). Мрачни фонове, готически шрифтове и кръстове, зловещи звуци създават цялостната аура (вж. ил. 4) на този вид блогове - всичко е в контекста на метъл идеологията. Най-новите събития от света на метъла се отразяват светкавично. Едва завършил концертът, "репортажът" от него е вече написан и качен в блога, снимките и видеоклипчетата - също. Тук никой не се бави. Нали трябва да е пръв. Http://www.metalnews-bg.net/ е един от известните блогове за метъл събития с изградена група във Facebook.

    Съвсем пресните албуми (вж. ил. 5) също се качват достатъчно бързо, както и описът на песните, дискографиите на бандите (вж. ил. 6). Изобщо метъл обществото не желае да бави за никого от съмишлениците си информацията, с която разполага. Дори не очаква нещо в замяна. То просто го прави, защото така го чувства.

subbloging_5.jpg

Ил. 3.

subbloging_6.jpg 

Ил. 4.

subbloging_7.jpg 

Ил. 5.

subbloging_8.jpg 

Ил. 6.

Скинхед блогове

    Скинхед блоговете (вж. ил. 7) пък изобилстват от исторически справки, снимков материал и видеа за скинхед субкултурата, литература, която може да се прочете по темата, музика, която задължително трябва да се чуе. От направеното проучаване се натъкнах на интересен начин на представяне на скинхед облеклото (вж. ил. 8) и аксесоарите - вместо публикувано видео, е обрисуван един типичен представител на скинхед субкултурата, като всеки елемент от облеклото му е подробно обяснен (вж. статията на Петя Пешева в този брой).

subbloging_9.jpg

Ил. 7.

subbloging_10.jpg 

Ил. 8.

Хип-хоп блогове

    Стари класики и нови албуми с опция за сваляне, трак листи (вж. ил. 9) и интересни ретро фотоси и видеа - всичко, което може да зарадва хип-хоп маниака. Отново в мрачна обвивка (вж. ил. 10), хип-хоп блоговете (вж. ил. 11) предлагат уникална компилация от звук, визия и език (вж. ил. 12) , провокираща аудиторията. Множеството статии, свързани със субкултурата, информация за предстоящи концерти и хип-хоп партита (вж. ил. 13) карат феновете все да бъдат не само гости, а и активни консуматори на блогосферата.

subbloging_11.jpg

Ил. 9.

subbloging_12.jpg 

Ил. 10.

subbloging_13.jpg 

Ил. 11.

 subbloging_14.jpg

Ил. 12.

subbloging_15.jpg

Ил. 13.

Субблогинг метаморфоза

    Субкултурните представители вече са с ново "амплоа", с нова обвивка. Тя е изключително иновативна и предлага много повече възможности за комуникация между членовете на съответните субкултурни направления. Така субкултурите претърпяват своеобразна метаморфоза, защото комуникацията между членовете на общността придобива нови измерения. Метаморфоза претърпява и субкултурното тяло, което най-често е квинтесенцията на субкултурата, въплъщението (буквално) на нейния стил. В блогосферата то вече е киборгизирано, с което, както казва Дейвид Бел, "тялото се поддържа видимо, докато в същото време се повдигат съществени въпроси, свързани с границите на тялото, с природата, културата и технологиите и с още много други неща... На киборга могат да бъдат приписани героични или романтични характеристики, могат да го квалифицират като труден за възприемане, тревожна метафора за несигурност, променливост и хибридност" [Bell, 2001, p. 150]. Метафорично или не, "киборгът въплъщава едновременно желанието и ужаса от киберкултурата много по-силно от която и да било друга фигура. Тъй като ние от минута на минута все повече живеем като киборзи, трябва да продължаваме да доказваме пред себе си, че сме гранични същества, включително и тези, които все още дори не можем да си представим" [Bell, 2001, p. 156].

    Би могло да се каже, че субблогингът като съвременно явление е преди всичко начин за справяне с реалността, вид отдушник на съпътстващите младите хора проблеми, а и едновременно с това нова площадка за самоусъвършенстване на умението за виртуална комуникация. Ако доскоро субкултурните представители бяха неизменна част от реалността и можехме да ги открием на характерните за тях места, то сега те са предимно в Интернет и градят своите виртуални светове. Блоговете са едно от многото субкулпурни места, но може би най-интимното и най-новаторското.

Библиография:

Воденичаров, Петър. 2007. Социолингвистика. София: ИК СемаРШ.

Попова, Мария. 2005. Виртуалният човек. София: Изток-Запад

Тепавичаров, Ивайло. 2000. Младежката субкултура. София: Университетско издателство "Св. Климент Охридски"

Bell, David. 2001. An introduction to cybercultures. London: Routledge

Hebdige, Dick. 1979. Subculture: The Meaning of style. New York: Routledge

Montgomery, Martin. 1986. An introduction to language and society. Great Britain: Methuen & Co.

http://skinheadbg.blogspot.com/2009/07/blog-post.html

http://freeemoinside.blogspot.com/

http://emo-girlsxx.skyrock.com/

http://loadown.blogspot.com/

http://emohairstyle.blogspot.com/

http://canalla-metal.blogspot.com/

http://www.metalnews-bg.net/

http://www.invisibleoranges.com/

http://tributes-of-metal.blogspot.com/

http://oldschooljoint.blogspot.com/

http://killahbeast.blogspot.com/

http://freebeatzmedia.blogspot.com/

http://music-thingz.blogspot.com/

http://hip-hopsfinest.blogspot.com/

http://retroraporama.blogspot.com/

Прочетена 11026 пъти

Свързани статии (по етикет)

Броеве на Семинар_БГ

Семинар_BG

Семинар_BG e създаден с подкрепата на програма "Идеи" на Министерство на Образованието и Науката на Република България.

ЗА НАС - В процес на разработване.

Новата Празничност

Този уебсайт използва бисквитки за управление на навигация и други функции. Използвайки нашия уеб сайт, вие се съгласявате, че можем да поставим тези видове бисквитки на вашето устройство.
Повече информация Съгласие Отказ