.
Брой 18. Чисто и мръсно

Брой 18. Чисто и мръсно

Мръсотията и отпадъците винаги са следвали човешката цивилизация през вековете, но в последните години те станаха обект на засилен научен интерес, пресичащ много дисциплинарни полета. Мръсното изглежда ясна и безпроблемна категория, физическа материалност, която всички се опитваме да елиминираме, да ограничим и да управляваме на индивидуално, но и на обществено ниво. Същевременно тя мощно прокарва граници, структурира пространството и всекидневния ни опит, като преобръща класификациите ни. Тези специфики в изграждането на отпадъците като материалност и въображението около тях, реакциите, които предизвикват, влияят дълбоко на човешкото и институционалното поведение относно третирането им. През последните години интересът към изследванията на категориите свързани с мръсното, гнусното излязоха от полето на антропологията и археологията и трайно навлизат в полето на икономиката и социологията, навсякъде търсещи пресечни точки с естествените науки. На фона на всичко това изкуството отдавна изглежда обсебено от темата за боклука. 

Издаването на този брой се забави много във времето, за което се извиняваме на всички автори. Корицата шеговито отбелязва това забавяне.

Велислава Петрова и Вероника Димитрова, съставителки

Неделя, 24 Май 2020 20:14

Боклукът като битка, боклукът като ресурс

Велислава Петрова

Семинар_BG

Семинар_BG e създаден с подкрепата на програма "Идеи" на Министерство на Образованието и Науката на Република България.

ЗА НАС - В процес на разработване.

Новата Празничност

Този уебсайт използва бисквитки за управление на навигация и други функции. Използвайки нашия уеб сайт, вие се съгласявате, че можем да поставим тези видове бисквитки на вашето устройство.
Повече информация Съгласие Отказ