Във връзка с проекта „Новата празничност: общности, идентичности и политики в ХХI век”, финансиран от Фонд "Научни изследвания" на МОН, членове на изследователския екип участват в съставителството на два тематични броя на списание "Българска етнология".

 

Новата празничност

редактори на броя Даниела Колева и Евгения Троева

 

През последните 10-15 години в България настъпиха значителни промени не само в празничния календар, но и в начините и мащабите на празнуване. Неимоверно нарасна броят на публичните празнични събития на национално и местно ниво. На много места се възстановиха традиционни градски и селски празници, често с ново съдържание. Възникнаха нови типове празници, свързани с бизнеса: освещавания, маркетингови и рекламни събития и пр. Възможностите за културен туризъм стимулират създаването на празници като образователно-игрови, рекреативни и брандиращи събития. Усилването на национално-патриотичния дискурс в политическата и медийна среда и нарасналата обществена възприемчивост към него също дават простор за изобретяване на празнични събития. 

 

Тематичният брой на сп. "Българска етнология", посветен на новата празничност, си поставя за цел да обхване и осмисли няколко типа празници в публичното пространство:

- възраждане на местни традиции (напр. маскарадни игри, нестинарство, събори) с нови елементи и за нови публики;

- създаване на игрови и зрелищни събития въз основа на античното или средновековното наследство (възстановки, инсценировки, артистични реконструкции);

- създаване или преизобретяване на празници посредством творческите индустрии и арт практики (фестове, фестивали, състезания, бодиарт, дефилета и пр.);

- адаптиране на празници, заимствани от други култури (напр. Хелоуин, св. Валентин, св. Патрик);

- създаване на нови селищни празници (празник на града, кулинарни празници).

 

С този тематичен брой списанието си поставя за цел да документира и осмисли текущите промени в различни форми на публичната празничност. Какви нови форми се появяват, какви послания носят и към кого са насочени? Кои са новите действащи лица в изобретяването и провеждането на празниците? Как се променят традиционни форми, символи и смисли? Какво е влиянието на глобализационните процеси, вкл. транснационалната миграция на хора и културни практики? Как новата празничност се вписва в индустриите на свободното време; как си взаимодейства с националния празничен календар; израз на какви културни/регионални политики е? Как новите празници се оценяват и преживяват от участници/зрители?

 

Заявяване на интерес (резюме до 300 думи):                30 ноември 2017 г.

Срок за изпращане на пълни текстове:                         31 януари 2018 г.

Адреси за кореспонденция: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 


 

Храна и публичност

гост-редактор Райна Гаврилова

 

Неимоверно нарасналият интерес към храната и храненето в глобален мащаб поставя  ред нови изследователски въпроси. Сред тях  особен интерес представлява донякъде изненадващото завръщане на значението на храненето като социално събитие, добре познато на изследователите както на традиционните култури (курбан, потлач), така и на модерните (банкет, изпращане на войник, осмомартенски чествания). През последните години наблюдаваме лавинообразно нарастване на броя и популярността на събития като:

- празници на отделни храни (боб, картофи, лютеница);

- възстановки на исторически практики на хранене (храната на траките, средновековни трапези, българска традиционна кухня);

- нови форми като кулинарни фестове, организирани в различни градове и съчетаващи предлагането на храна/напитки и на музикални изпълнения (Банкя мèзи; Табиет, бирфестове);

- представяне на храни и напитки като маркетингови стратегии (дегустации, седмици на ресторантите);

- навлизане  на маргинални практики в кръга на приемливото (надяждания) и много други.

 

Изобилието от събития, свързани с храни и хранене, в публичното пространство сигнализира за среща на очакванията на публиката и на всички, които се опитват да актуализират и менажират културата.

 

Предлаганият тематичен брой на списание "Българска етнология" ще предостави възможност за идентифициране и анализиране на тези нови форми на публичен живот, както и на тенденциите, които те маркират. Ще бъдат потърсени паралели с подобни кулинарни събития и поводи в други култури, което би позволило да се установят особености на съвременната социална, културна и комуникативна ситуация.

 

Заявяване на интерес (резюме до 300 думи):           30 ноември 2017 г.

Срок за изпращане на пълни текстове:                    28 февруари 2018 г.

Адрес за кореспонденция: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

"Българска етнология" е издание на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, реферирано в ERIH PLUS. Предлаганите за публикуване статии са двустранно анонимно рецензирани от двама специалисти в съответната област. Изискванията към авторите са достъпни на сайта на списанието.