.
Свали PDF

Еластичен (пост)секуларизъм

Анна Кръстева
  • година: 2014
  • град на публикуване: София
  • издател: Фондация "Медийна демокрация"
  • страници: 69 с.
  • ISBN: ISBN: 978-954-92318-9-2

Вибриращите отношения религия и политика в българската пост-комунистическа публичност са предмет на анализ в книгата.Секуларизация без секуларизъм е формулата на комунистическото политизиране на религията. Книгата въвежда понятието ‘еластичен (пост) секуларизъм,’ за да концептуализира еклектичните, различни, чес­то противоположни форми на пост-комунистическата политизация на религиозното, които го разтягат с калейдоскоп от наративи и аргументи в едни случаи към секуларизма, а в други – към пост-секуларизацията.

Анна Кръстева e доктор хонорис кауза на Университета Лил (Франция) и преподавател в Департамента по политически науки на НБУ. Била е гост-професор в Университета Лавал, Канада, Института за политически изследвания в Париж, Института за академични изследвания в Нант, Франция, чела е лекции в многобройни европейски университети. Тя е главен редактор на международното списание Southeastern Europe (Brill), член е на редколегията на американското списание Nationalism and ethnic politics, (Routledge), френското (REPCEE) и китайското Europeana. Член е на множество международни научни съвети и на борда на Дипломатическия институт.

Прочетена 5790 пъти
Публикувана в перспектива

Семинар_BG

Семинар_BG e създаден с подкрепата на програма "Идеи" на Министерство на Образованието и Науката на Република България.

ЗА НАС - В процес на разработване.

Новата Празничност

Този уебсайт използва бисквитки за управление на навигация и други функции. Използвайки нашия уеб сайт, вие се съгласявате, че можем да поставим тези видове бисквитки на вашето устройство.
Повече информация Съгласие Отказ