.
Свали PDF

Желанието да тръгнеш, правото да спреш

Ивайло Дичев
  • година: 2013
  • град на публикуване: София
  • издател: Фондация "Медийна демокрация"
  • страници: 65 с.
  • ISBN: ISBN: 978-954-92318-6-1
  • link to ISSUU:

    четене онлайн

    (Отваря се в нов прозорец)

Мобилността на съвременния човек съдържа дълбоко противоречие. От една страна,възможността да избираш къде да живееш е утопичният хоризонт на живота ни, право, което непрекъснато се разширява и задълбочава. От друга, изтръгването на човешките групи от техните общности, втечняването, задвижването им от селото към града, от Третия към Първия свят представлява горивото, което задвижва машината за господство на модерния капитализъм. Настоящото есе анализира двусмислията на мобилността, разтегната между свободата и покорството, желанието и принудата; то търси формула за гражданство в един все по-отвързан от фаталността на мястото свят.

2010-08-09-016 1

Ивайло Дичев е професор по културна антропология в Софийския университет. Изследователската му работа е в сферата на политическите и гражданските култури,на градските и медийните изследвания.  Участва в публичния дебат, автор на есета и литературни текстове. Последна монография: "Граждани отвъд местата? Нови мобилности, нови граници, нови форми на обитаване", София, 2009. В момента ръководи проект на тема "Новите интерактивни култури и балканският град". Инициатор на групата за културни изследвания "Семинар_БГ".

Прочетена 10541 пъти
Публикувана в перспектива

Семинар_BG

Семинар_BG e създаден с подкрепата на програма "Идеи" на Министерство на Образованието и Науката на Република България.

ЗА НАС - В процес на разработване.

Новата Празничност

Този уебсайт използва бисквитки за управление на навигация и други функции. Използвайки нашия уеб сайт, вие се съгласявате, че можем да поставим тези видове бисквитки на вашето устройство.
Повече информация Съгласие Отказ