.

Ивайло Дичев

Първо публикувано в DW на 12.06.2017

Щом искат психотест за учителите, нека го въведат и за други съсловия, казват критиците на наредбата за психотестовете. Звучи логично, но що за общество е това, в което всеки непрестанно трябва да доказва, че е нормален?

Първо публикувано в DW на 12.06.2017

"1300 години България", паметникът на Бузлуджа, Партийният дом, монументът на Червената армия - тези и много други следи на миналото редовно предизвикват възпаления. Какво да правим с комунизма - в мазето, под багерите?

Понеделник, 19 Август 2013 22:45

Желанието да тръгнеш, правото да спреш

Мобилността на съвременния човек съдържа дълбоко противоречие. От една страна,възможността да избираш къде да живееш е утопичният хоризонт на живота ни, право, което непрекъснато се разширява и задълбочава. От друга, изтръгването на човешките групи от техните общности, втечняването, задвижването им от селото към града, от Третия към Първия свят представлява горивото, което задвижва машината за господство на модерния капитализъм. Настоящото есе анализира двусмислията на мобилността, разтегната между свободата и покорството, желанието и принудата; то търси формула за гражданство в един все по-отвързан от фаталността на мястото свят.

Сряда, 19 Август 2009 04:00

Тела на показ

    4219492634-l-exposition-our-body-a-corps-ouvert-interdite-en-france.jpgОбществото на спектакъла заема все нови и нови територии. Съдът забрани изложбата „Нашите отворени тела" в Париж, която излага истински тела, вероятно купени от Китай и принадлежали на осъдени на смърт лица, разтворени, пластифицирани по метода на фон Хагенс (при който мазнините се заместват със силикон) и аранжирани в различни пози, със забавно-познавателна цел. Съдията казал, че мястото на телата на починалите е в гробищата. Подобни дебати вероятно са се водили в края на Римската империя.

expo_cadavres.jpg

Сряда, 19 Август 2009 04:00

Препъване

   Последната ми интернет-лудост е препъването.

 

stumble.jpg

   Stumble предлага все нови и нови страници, намерени из Мрежата, по критерии, които предварително задавате. Невероятно е колко много неща има там и всичките някак ви са интересни - изведнъж политическа новина, после снимките на някакъв австралийски фотограф, после - как да сготвите индийска храна, после религията на маите. Ще кажете - така са илюстрованите списания, разликата е обаче, че тук е събрано всичко, че никога няма край.

   Този принцип на случайното предлагане го има вече в различни платформи, аз за пръв път го открих с радиата Pandora и Last.fm, които обучавате на своите вкусове. Но тук е събрано всичко - и видео, и текст, и музика. Гласувайки какво ти харесва и какво не, насочваш избора на машината.

    Един начин да избягаме от клаустрофобичното усещане, което Мрежата ни дава като ни затваря в собствените ни избори. Stumble непрекъснато ни сблъсква със случайно открити страници (та кой се препъва интенционално?). И заедно с това случайната среща влиза в диалог с нас, съдбата взима предвид непрекъснатата еволюция на вкусовете ни и сама еволюира.

Неделя, 23 Август 2009 13:00

Стихията на виртуалните емоции

    Виртуалният свят е пренаситен с емоции. Омрази, възмущения, еротични трепети, гордости, удивления. Тук няма да се занимавам с реалното преживяване на отделния интернавт от психологическа или антропологическа гледна точка, а със съдържанието на самите послания. Всеки поглед към дискусионния форум на кой да е вестник ни дава идея за това: ако статията на журналиста следва някакви що-годе разумни обяснения и процедури на аргументация, в долницата на форума, под чертата избликват стихиите на ирационалното. Частното, импулсивното, анонимното, трансгресивното свободно преминават в публично обръщение (и това – особено в ултра-нео-либерална страна без всякакъв контрол като България). Или вземете клиповете, които си препращат нашите по-млади съграждани. Сред най-имейлвания преди месец беше този, на който Иван Костов се подхлъзва, вървейки към трибуната. Дали казва нещо за политическите му идеи, дали го критикува или хвали – не, просто най-примитивен хумор от времето на Бъстър Китън (виж текста на Юлия Роне в този брой).

Семинар_BG

Семинар_BG e създаден с подкрепата на програма "Идеи" на Министерство на Образованието и Науката на Република България.

Новата Празничност