.

АВГУСТ В ИЗКУСТВОТО
БИЕНАЛЕ НА ВИЗУАЛНИТЕ ИЗКУСТВА
ВАРНА 2010
VII ИЗДАНИЕ

07.08 - 07.09.2010
ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ

куратор
Мария Василева 

big-wave.jpg

участници
0gms (Адриан Тиртийо, Бернд Опл, Естер Кемпф,
Иван Мудов, Камен Стоянов, Тайо Кимура)
Адриан Паци Албания / Италия
Алла Георгиева Украйна / България
Борис Мисирков и Георги Богданов България
Васил Симитчиев България / Швеция
Василена Ганковска България / Австрия
Викенти Комитски България
Георги Джонгарски България
Георги Димитров България
Даниела Костова България / САЩ
Димитър Трайчев България
Игор Ешкиня Хърватия
Калоян Илиев-Кокимото България
Кирил Прашков България
Красимир Терзиев България
Кристиян Николи Италия / Германия
Луиза Марган Хърватия / Австрия
Лъчезар Бояджиев България
Мария Зафиркова България
Марияна Василева България / Германия
Надежда Олег Ляхова България
Недко Солаков България
Нено Белчев България
Оливие Барден Франция
Орлин Неделчев България
Петър Минчев България
Петя Димитрова България / Австрия
Пиер Бисмут Франция / Белгия
Правдолюб Иванов България
Рената Поляк Хърватия / Франция
Самуил Стоянов България
Симеон Симеонов България
Сирма Сарафова-Ораховац България
Флавио Бонети Италия
Цветан Кръстев България
HR-Stamenov България / Италия

Съществува ли „голямата вълна”?

Според научните изследвания във всеки един момент в световните води бродят поне 10 измамни вълни, които достигат до 30 метра. Описани са случаи, когато кораби са се натъквали на тях. Едновременно много океанолози отричат съществуването им и твърдят, че това е фантазия, подобна на приказките за сирени и морски чудовища. Практиката обаче все по-често ги опровергава. Затова днес доста учени се занимават с предсказването им. Докато това стане, всички трябва да са нащрек за голямата вълна.

„Голямата вълна” е термин, който се използва и от математиците. След откритието, че вселената се разширява и ускорява с увеличаващо се темпо, се появява теорията за „тъмната енергия” . Чрез тази хипотетична форма на енергия универсумът се раздува като балон и така галактиките се отдалечават една от друга. Космическият пейзаж постепенно опустява. Теорията за „Голямата вълна” предлага алтернативно обяснение, според което галактиките просто са разместени от местата, на които би трябвало да са, в резултат от вълната от големия взрив, която минава през пространство-времето.

Където и да се намира – в морето или в космоса, „Голямата вълна” е смесица от истина и фантазия, от научни факти и легенди, от доказателства и опровержения. Съществена част от световния епос е свързан с морето. Легендите за морските нимфи – нереидите, присъстват във фолклора на много страни. Тези красиви същества се занимават с музика и танци, забавляват моряците, но и им помагат по време на бедствия. Нереида се нарича и най-отдалеченият естествен спътник на планетата Нептун. Едва ли наименуването на космически обекти на легендарни морски същества е случайно. Опознаването на галактиката и водните дълбини не намалява степента на привличането ни към тях.

През последните 20 години историята на България, Източна Европа и света е свързана с големите емигрантски вълни, които завинаги променят както лични отношения, така и цели локални култури.

В своите работи художниците в осмото издание на „Август в изкуството” коментират „Голямата вълна” като конкретност и метафора. Изборът им търси пресечните точки между реалност и фантазия – от митичните морски същества до героите на деня, от поетиката до прозата, от голямата вълна като природен феномен до голямата вълна на българската емиграция и световната миграция. Новите технологии и подходи ще мерят сили с класическите, приказките ще съпровождат действителността. Защото независимо от техническия напредък, ориентирането по звездите, както и тяхното романтично „броене”, не е отменено.и метафора. Изборът им търси пресечните точки между реалност и фантазия – от митичните морски същества до героите на деня, от поетиката до прозата, от голямата вълна като природен феномен до голямата вълна на българската емиграция и световната миграция. Новите технологии и подходи мерят сили с класическите, приказките съпровождат действителността. Защото независимо от техническия напредък, ориентирането по звездите, както и тяхното романтично „броене”, не е отменено.

Куратор
Мария Василева

 

Съдържание на брой 11

Съдържание на брой 12

Семинар_BG

Семинар_BG e създаден с подкрепата на програма "Идеи" на Министерство на Образованието и Науката на Република България.

Новата Празничност