.

xfilm лекции

# 3 Кино без образ 

16.05., събота, 20:45 ч. 

На 16-та май, в Нощта на музеите и галериите, инициативата на xfilm festival и галерия “Васка Емануилова” за разговори-лекции за експериментално кино продължава с темата “Кино без образ”. Във фокус този път е филмът “Синьо” на Дерек Джарман, който е друг радикален манифест на правене на кино, в което образът е изтрит и в продължение на 65 минути зрителите са оставени на собственото си въображение пред син екран и гласове зад кадър.

Спецификата на езика на филма и неговата концептуална рамка ще бъде представена от Станимир Панайотов, който е и преводач на субтитрите на филма на български език.

“”Синьо” е автобиографичен коментар и същевременно социална поетика в сливането на хомосексуалното желание с личното израстване, политическото осъзнаване, артистичната и обществената воля за промяна и еманципация.”, Станимир Панайотов.

Проектът е инициатива на xfilm festival в рамките на платформата “Място за срещи” на галерия “Васка Емануилова”, която предвижда серия от събития - лекции, прожекции и разговори за експерименталния филм и експанзията му във визуалните изкуства, мейнстрийм киното, новите медии и телевизията. Настоящата програма е продължение на целите на xfilm festival за промотиране и разпространение на Европейска и международна продукция в областта на експерименталния филм, видео и нови медии.

Водещи на лекциите в галерия “Васка Емануилова” са Красимир Терзиев и Рене Беекман, инициатори и организатори на xfilm festival.

***

"Синьо" е автобиографичен коментар и социална поетика в сливането на хомосексуалното желание с личното израстване, политическото осъзнаване, артистичната и обществената воля за промяна и еманципация. Но "Синьо" е и формален "диалог" за границите на една естетика на себеизразяването, ослепена и задвижена както от опита да говориш с другите и за другите, така и притаена от волята да изчезнеш: да оставяш и триеш следата си дискретно с помощта на приятелите, спомените, любовниците, политическите и художествените пристрастия, и един цвят - синьото, който да бъде едновременната среща и сбогом на всичко това. Среща в киното, която започва от 1993, когато е създаден филмът, и дълго продължава и до днес. Среща на мълчанието, манифест на протеста, собствен Bildungsroman на Джарман? Всичко това едновременно се разкрива или отказва да се разкрие пред нас в продължение на 60 минути с помощта на приятели-музиканти (Саймън Фишър Търнър, Coil, Durutti Column), с особения, финалистки синтез на диалог със смъртта, болестта, и себе си, и с (политическата) метонимичност на синьото. Всичко това прави от този филм изследване в историята на изкуствата и на самото кино, оставяйки следа както като творба, така и като актуализиращо се изследване на творбата: монохромнотото синьо на Ив Клайн, заедно с вече слепият поглед на Джарман в синевата на небето, слепотата в последните дни на СПИН-агонията на автора поставят въпроси, които колкото разрушават филма, толкова и го създават като образец на един от най-ярките примери за автореференциално, но диалогично и ангажирано кино. Кино, което размива границата между личното и политическото, между създаването и унищожаването.

Дали този филм е врата към експеримент или опит отвъд пространство на експеримента? Каква е степента, до която образът е фон на саундтрака, или пък до която образът е смълчан наратор? Или е един постоянен imagetrack? "Синьо"-то е и собствен език на Дерек Джарман, ex blue cathedra от глъбините на най-интимното и най-политическото едновременно, като ни отвежда до волята на артиста, до болестта на артиста и политиката на изкуството, и до най-разбуления метод на споделяне на болестта/слепотата: 60 минути синьо и вашия поглед, синьо, което ще ви накара да отворите широко очи и уши за езика на една поетика и поезия на изчезването и следата в езика на самата смърт. Плътен език и мрачна, отрковена поезия, предадени  на български в превод на Станимир Панайотов, който ще представи филма и ще контекстуализира на места алегоричния, на места буквалния език на поетиката на Дерек Джарман, отвела го до това монолитно-безизразно, синьо решение на последния му филм: една звукова книга-картина, или дори филм-картина на последната задъхваща възприятията мисъл на Джарман.

--
Stanimir Panayotov
Translator & Writer
+359889835410
www.qfiles.net

Съдържание на брой 11

Съдържание на брой 12

Семинар_BG

Семинар_BG e създаден с подкрепата на програма "Идеи" на Министерство на Образованието и Науката на Република България.

Новата Празничност